Безплатни логопедични консултации

През месец март 2024г. Логопедия.БГ организира кампанията „Логопед с добро сърце“ за шеста поредна година. През месец март отбелязваме и Европейският ден на логопедичната терапия – 6 март, който е и нашият професионален празник. Кампанията е под надслов „Провери, за да знаеш!“ и цели създаването на навици за регулярни консултации с логопед.

Нашият екип се включва за трета поредна година и ще предоставим безплатни логопедични консултации. От 01.03-15.03.2024г. консултации ще провежда Жаклин, а от 18-28.03.2024г. консултации ще провежда Ати. Може да разгледате нашите профили за каузата – Жаклин Христова и Атанаска Атанасова.

Кога да потърсите логопедична консултация?

  • при липса на разбиране или ниско разбиране на инструкции, думи;
  • при късно или забавено проговаряне – липса на думи и фраза (от поне 2 думи) на 2г.; липса на изречения (от поне 3 думи) на 3г.
  • при липса на очен контактнежелание за комуникация с други деца и възрастни, липса на игра с предмети;
  • наличие на стереотипи – повтарящи се движения (напр. пърхане с ръце);
  • „непохватност“ на детето, свързана с общото двигателно развитие;
  • при пропускане, замяна или изопачаване на говорни звукове – напр. съскане (език между зъбите при звукове с-з-ц, ш-ж-ч), липса на звук „Р“ или „френско Р“, изопачаване на звук „Л“ – Уъ, замяна на звук „К“ със звук „Т“ и други;
  • трудности при преразказване и разказване на приказки и личен опит; неправилно съгласуване по род и число, неправилна употреба на глаголни времена; беден речник;
  • заекване – повтаряне на звукове и срички в началото на думите;
  • обучителни трудности, свързани с процесите четене (трудно запомняне на буквите; бавна скорост на четене; визуални грешки на букви; пропускане и разместване на букви и срички при четене) и писане (грозен почерк; трудности в изписването на буквите; чести правописни грешки; пропускане и разместване на букви и срички, малки думи; бавно писане), както и математически способности (трудности в разбирането на словесни задачи; трудности в аритметични способности);
  • инфантилно гълтане и неправилна позиция на езика – помощ при ортодонтско лечение;

Интересите ни са свързани с превенцията на комуникативни нарушения. Не се колебайте да се свържете с нас при притеснения относно развитието на Вашето дете. Консултациите ще се провеждат след предварително запазен час – на посочените телефони.

В секцията „Блог“ може да прочетете полезна информация относно развитието на децата, както и уменията, които следва да имат спрямо календарната си възраст.