Времето по корем – защо е важно за бебето? Кога да започнем?

Времето по корем, освен едно от първите упражнения, които вашето бебе може да изпълнява, е и едно от най-важните.

Това е упражнение, при което детето развива мускулатурата на торса си, което подпомага развитието на контрола на главата. От своя страна това е важно умение за разгръщането на зрителното поле, трупане на опит и зрителни представи от бебето. Така то развива мускулатурата на торса, раменният пояс, гърба и врата си. Упражнението може да предотврати „плоската“ глава при развитието на черепните кости на бебето.

Кога може да започнем да поставяме бебето по корем?

Времето на бебето по корем може да започне от първите дни след раждането и да продължи през първите няколко години от живота на детето. Постепенно продължителността може да се увеличава и до края на третия месец да достигне до 1 час дневно, разделено на няколко части. Първо може да поставяте детето за кратки интервали от време, при смяна на памперс, по време на игра, при поставяне на гърдите на мама или татко. Важно условие е да е минало време след хранене и бебето да не се оставя само докато изпълнява упражнението.

Как да направим времето по корем приятно и безопасно?

Въпреки различните варианти за поставяне на бебето по корем (върху ръцете ви, с помощта на възглавница) оптимално за детето е да изпълнява това упражнение върху твърда равна повърхност. Ето няколко съвета как да направите времето по корем по-приятно и безопасно:

1. Изберете подходящ момент

   Най-добре е бебето да бъде спокойно и будно. Избягвайте времето веднага след хранене, за да предотвратите дискомфорт и повръщане.

  2. Кратки интервали в началото

   Започнете с няколко минути на ден и постепенно увеличавайте времето. Първоначално това може да бъде само 1-2 минути няколко пъти на ден.

  3. Създайте комфортна обстановка

  Използвайте цветни играчки или огледала, за да привлечете вниманието на бебето и да го стимулирате да вдига главичката си.

  4. Бъдете близо до бебето

  Никога не оставяйте бебето без надзор, докато е по корем. Вашето присъствие ще му даде усещане за сигурност и подкрепа.

  5. Споделена игра

   Легнете на пода до бебето и говорете, пейте или играйте с него. Това не само ще го забавлява, но и ще засили връзката между вас.

  Ползи от времето по корем

  Редовното поставяне на бебето по корем има множество ползи, сред които:
  Развитие на моторните умения – подобряване на координацията и укрепване на мускулите, необходими за бъдещи умения като пълзене и седене.
  Предотвратяване на плоска глава – намаляване на риска от плоска глава, която може да се развие при прекалено дълго лежане по гръб.
  Засилване на сетивните възприятия – стимулиране на зрителното и тактилно възприятие чрез представяне на  различни текстура за допир и играчки.

  Времето по корем е не само важно за физическото развитие на бебето, но и чудесна възможност за вас да се насладите на общите ви моменти и да наблюдавате как то расте и се развива.