Развитие на оралната сензорика

Електрическата четка за зъби, сапунените балони, шпатулата и огледалото – приложението им за подобряване на сензорната преработка, храненето и говора

Вероятно ви се е случвало да се налага да говорите пред публика или да опитвате да заговорите непознат и да не можете да намерите точните думи или да блокирате. Такова неприятно усещане може да има и детето, което изостава в развитието на говора или езика. Детето има идея за това което иска да каже, но не намира правилните думи или възможностите на оралната моторика са ограничени и възпрепятстват изказването му.

Друг пример е, когато компютърът ви получи вирус, който не му позволява да работи правилно. Без значение колко усилено вашият компютър се опитва да зареди нужните ви програми, той отказва да работи, защото вирусът блокира способността му да функционира. Същото е и с речта и езика, докато детето се развива. Обикновено на около четири месеца детето започва да гука. Гукането, лепета и дори плачът  са предшественици на говора.

„Събуждане“ на сензорните рецептори
Нарушената орална сензорика може да е причина за забавянето на говора. Сензорните рецептори  са структури, разположени в различни области на тялото ни, които реагират на постоянните стимули, които получаваме от заобикалящата ни среда. Сензорните рецептори в устата ви ви казват кога храната е топла или студена, солена или сладка, хрупкава или лигава. Ако мозъкът на вашето дете не преработва тези стимули, подобно на нашия компютър с вирус, той няма да подава правилните сигнали за работа.

Друг знак е, ако детето ви има слаби мускули в устата, челюстта, езика и устните. Това може да не изглежда важно, но много от децата в логопедичния кабинет изпитват трудности да поставят езика си в горната част на устата си, за да произнесат звук „Л“, и не могат да поставят устните си във форма на „О“, за да кажат звук „ОО“.

Признаците на мускулна слабост могат да бъдат разнообразни. Ако детето ви не може да извършва прости дейности, като например:
– да ближе храна от устните си – използва пръстите си, за да бута храна в устата си, вместо да използва езика си;
– не може да издухва сапунени балони или да се свие устните си за целувка;
– не се смее и плаче колкото останалите деца – всички тези особености биха могли да са следствие от слаб мускулен тонус в оралната област.

Тези слабости биха могли и да са белег за говорна апраксия (диспраксия), която е свързана с предаването на нервния импулс от мозъка към мускулите.
При деца, които са невербални, имат нарушена орална моторика и сетивност, е важно да се „събудят“ сензорните рецептори с моторни упражнения и вкусови предизвикателства (запознаване с различни вкусове – сладко, солено, кисело, горчиво), сетивни стимули – топло, студено и различни текстури на храната.

Електрическа четка за зъби
За деца с нарушена орална сензорика се препоръчва използването на електрическа четка за зъби (изключения правят децата със заболявания, при които вибрациите не са препоръчителни пр. епилепсия). Кой би помислил, че електрическата четка за зъби може да помогне с говора и оралната моторика? Вибрациите  на електрическата четка стимулират децата да манипулират четката за зъби с езика, устните и челюстта си, което е първата стъпка към укрепването на мускулите на оралната област и “събуждането“ на сензорните рецептори. Терапията с вибрация не замества логопедичната терапия, а я подпомага.

Издухване на сапунени балони
Правенето на сапунени балони е още една полезна дейност. Чрез нея детето се учи да насочва издишната струя, повишава нейния обем. Поставя устните си в позиция за звук „о/у“.  Пукането на балоните с ръце и проследяването им с очи развиват зрително-моторната координация и координацията око-ръка.

Шпатули
В логопедичната терапия използваме различни по вид шпатули – дървени с различна широчина, пластмасови с различна широчина, дебелина и релеф. Оралната игра с шпатула позволява на детето да движи езика си горе и долу в устната кухина, вляво и дясно, напред и назад.

Огледало
Използването на огледало дава възможност на детето да има зрителен контрол при движението на устните и езика си. То дава възможност детето да види какво прави езикът му, може да го движи, докато наблюдава движенията му. Препоръчваме използването на огледало от детето не само в логопедичния кабинет, но и при играта. Огледалото е страхотна повърхност за писане, рисуване и игра с пластилин.